De toepassing van hoge temperatuur warmtepompen is een goede methode om bestaande gebouwen te verduurzamen. Wij hebben deze techniek toegepast bij Het Palet in Middelburg.

Energieneutraal in Het Palet

Het Palet is een multifunctioneel gebouw waarin twee scholen, een kinderopvang, een gymzaal, een wijkcentrum en vergaderruimtes zijn gevestigd.
Het pand uit 2004 is sinds eind 2021 volledig van het gas af.
Er zijn drie warmtepompen op het dak van het gebouw geplaatst, waarbij het afgiftesysteem nagenoeg hetzelfde is gebleven met bestaande radiatoren en luchtbehandeling. Eén en ander was mogelijk doordat het gebouw goed geïsoleerd is en de warmtepompen hoge temperatuur warmte (tot 70 graden) leveren.
De drie hoge temperatuur warmtepompen, die volledig samenwerken, vervangen gezamenlijk de oude CV-ketels. Deze nieuwe warmtevoorziening is dan nu ook volledig elektrisch en krijgt zijn energie van de zonnepanelen die op het dak geplaatst zijn. Er liggen maar liefst 254 zonnepanelen op het dak, die energie opwekken voor de warmtepompen. Met als resultaat dat de stookkosten van circa € 10.000,- per jaar, nu € 0,- zijn.

Hoge temperatuur warmtepompen

Een hoge temperatuur warmtepomp kan warm water van maximaal 70 graden maken. “Normale” warmtepompen kunnen tot 45 graden verwarmen. Door hoge temperatuur warmtepompen in te zetten, is er geen vloerverwarming nodig en kunnen de radiatoren blijven zitten. Op sommige plekken zijn er grotere radiatoren opgehangen, zodat de warmte beter afgegeven kan worden. Er is dus nu geen gas meer nodig door elektrische opwekking.