De juiste ventilatie zorgt voor een gezonde werkomgeving. U wilt toch ook een goede luchtkwaliteit voor uw medewerkers?
Ventileren is niets anders dan het verversen van de lucht die in een bepaalde ruimte aanwezig is.

De oplossing kan variëren van een mechanische afzuiginstallatie, een luchtbehandelingskast tot een ventilatie-installatie met warmteterugwinning (WTW).

Er zijn verschillende duurzame oplossingen mogelijk. Graag informeren wij u welke ventilatie voor uw bedrijfspand de beste oplossing is.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. Een regelknop of schakelaar met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen.
De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventilatieroosters en/of via ramen met een ventilatiestand.

LBK (luchtbehandelingskast)

Een luchtbehandelingskast is een installatie voor de centrale ventilatie en wordt veelal gebruikt in utiliteitsgebouwen zoals kantoren, bedrijfspanden, ziekenhuizen en openbare ruimten. Luchtbehandelingskasten voeren verse lucht aan en voeren de vervuilde binnenlucht weer af. Tijdens het transport van de lucht door de luchtbehandelingskast wordt de toevoerlucht gezuiverd door een filter en wordt daarna “behandeld”.

Warmtewisselaar

De meeste luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt dat de warmte van de vervuilde binnenlucht wordt teruggewonnen en afgegeven aan de verse toevoerlucht. Het thermische rendement van warmtewisselaars kan oplopen tot ruim 90%.
Warmteterugwinning in luchtbehandelingskasten wordt veelal gerealiseerd door een tegenstroom wisselaar of een warmtewiel.

Andere functionaliteiten

Tevens is het mogelijk om met een luchtbehandelingskast het vocht uit de luchtafvoer terug te winnen in de toevoerlucht.
Optioneel kan een luchtbehandelingskast de toevoer lucht nog extra verwarmen of koelen middels koel- en verwarmingsbatterijen.
Luchtbehandelingskasten worden veelal in een technische ruimte of op het dak geplaatst.

WTW Zehnder

WTW

Een WTW (Warmte Terug Winning) systeem zorgt ervoor dat de oude lucht uit een pand wordt weggezogen en er tegelijkertijd frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Het doet echter meer dan een conventioneel ventilatiesysteem. Naast het “ventileren” kan met een WTW systeem ook een pand worden verwarmd.

Hoe werkt een WTW?

Een WTW bestaat uit een netwerk van kanalen waarbij de warme en koude luchtstromen dicht langs elkaar heen worden gevoerd.
Dankzij een warmtewisselaar, die de warmte van de de afgevoerde lucht overbrengt op de toegevoerde buitenlucht, kunnen de temperatuurverschillen benut worden om warmteoverdracht mogelijk te maken en de woning te verwarmen.

Voordelen WTW-systeem

De installatie van een WTW-systeem vraagt natuurlijk om een investering, net als bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar die investering kan in de meeste gevallen al snel weer terugverdiend worden door de kosten die u bespaart op uw energieverbruik.
Een WTW-systeem levert een hoog rendement en u bent verzekerd van een optimaal binnenklimaat met een constante toevoer van verse lucht.
Ook heeft u geen last van voelbare luchtstromen tocht.
Door zuivering van de aangevoerde lucht,met behulp van speciale luchtfilters, is een WTW-systeem zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. U zult merken dat uw klachten snel zullen verminderen!

Dennis Plandsoen

Voor al uw vragen op het gebied van Klimaattechniek

Wat zijn de eisen en wensen van uw organisatie? Graag kom ik met u in contact.
Maak kennis met Dennis Of bel 0113-783000

Hoe wij Luchtbehandeling (ventilatie) bij onze klanten toepassen

Alle projecten