Vandaag vond, onder begeleiding van Dennis Plandsoen, de regiofinale van de Bèta Challenge ‘Spieken bij de natuur’ plaats.

De teams (twee teams per school) van het Ostrea Lyceum uit Goes, RSG ‘Rijks uit Bergen op Zoom en het Lodewijk College uit Terneuzen gingen bij Paree aan de Werrilaan de strijd met elkaar aan.

De opdracht
De scholieren kregen de opdracht om door te spieken bij de natuur, een systeem te ontwerpen dat de temperatuur in een nieuwbouwhuis constant en comfortabel houdt. Met deze opdracht werden ze uitgedaagd om warmte-koude-oplossingen uit de natuur in te zetten in een woning, zodat het klimaat aangenaam is, zonder stekker in het stopcontact. Energieneutraal of zelfs energiepositief.

De leerlingen gingen in de rol van een regionaal innovatief installatiebedrijf aan de slag met hun ontwerp.

De regiofinale
Tijdens de presentatie lieten zij het 3D prototype zien en legden ze uit op welk principe uit de natuur het systeem was gebaseerd. Daarnaast gaven ze advies aan de toekomstige bewoners van de nieuwbouwwoning met zo’n systeem, over juist gebruik en levenswijze.
Het was een interessante en spannende middag. De winnaar van de juryprijs werd RSG ‘Rijks uit Bergen op Zoom en Het Ostrea Lyceum uit Goes kreeg de publieksprijs.